Alles over product labeling
Wat is labelen?
Een label of een etiket wordt ontworpen om meer duiding te geven over de producten waarop het wordt aangebracht. Het hoofddoel van een label is dus om mensen te informeren. Het is als het ware het ‘naamkaartje’ van een product. Het aanbrengen van het label noemt labelen of etiketteren.
Hoe ontwerp je een label?
Na de aankoop van een blanco etiket, is het natuurlijk de bedoeling dat de producent die zelf kan invullen. Daarvoor wordt er gebruik gemaakt van labelsoftware.
Labelsoftware
Een labelsoftware of etikettenontwerpprogramma is, zoals de naam het al verklapt, een programma waarmee producenten hun eigen label kunnen ontwerpen. Afhankelijk van de gekozen labelsoftware moet het programma eerst worden geïnstalleerd of is het onmiddellijk beschikbaar in de Cloud.
Om het proces zo aangenaam mogelijk te maken, beschikt labelsoftware over een zeer gebruiksvriendelijke interface. Het programma staat toe om zelf teksten en afbeeldingen toe te voegen, te verplaatsen en barcodes te genereren. Laat dit u niet afschrikken als producent, vaak bieden de programma’s zelf ook nog sjablonen aan om u op weg te helpen. Elk eigen ontwerp kan ook als sjabloon worden opgeslagen, zodat het later hergebruikt kan worden.
Printen
Sommige labelsoftware gaan verder dan alleen ontwerpen. Met de uitgebreidere programma’s kunnen de labels niet alleen gecreëerd, maar ook geprint worden. Door met de database te communiceren, kan de software ervoor zorgen dat de printers in realtime voor elk product een label van de juiste informatie voorzien.
Natuurlijk kunnen de labels ook steeds op voorhand afgedrukt worden met behulp van een labelprinter.
Voorgedrukt
Naast blanco etiketten, bestaat er ook de optie om labels voor te laten drukken. Voor voorgedrukte etiketten wordt de hulp van specialisten ingeschakeld. Zij gaan dan steeds op zoek naar de gepaste etiket. Zo wordt er steeds gekeken naar het meest geschikte basismateriaal, de beste lijmsoort en de geschikte afwerking, voor eender welke sector.
Wat moet er allemaal op een label staan?
Een label speelt een belangrijke rol in de communicatie met de consument. Zoals eerder aangehaald, dient een label hoofdzakelijk om de mensen te informeren. Daarnaast kan het echter nog voor andere doeleinden worden gebruikt. Denk maar aan branding of het versieren van producten, maar ook verzendadressen, voorraadbeheer en nog zoveel meer.
Labels per sector
Wat er op een etiket moet staan, wordt bepaald door de wetgeving. De regels gaan zowel over inhoud als grootte, kleur enzovoort. Ze zijn ook steeds afhankelijk van het label en zijn sector.
Een paar voorbeelden per sector zijn:
- Voeding: Eco-score, levensmiddeletiket (Houdbaarheidsdatum (THT/TGT), batchcode, lotcode, ingrediënten, voedingswaarden, …)
- E-commerce: LPN code
- Chemie: UFI code
- Tuinbouw: Plantenpaspoort
- In elke sector van toepassing: Promo etiketten
Wat is een etiketteermachine?
Een product labelen kan zowel handmatig als machinaal. Er wordt vaak voor handmatige etikettering gekozen als er slechts kleine hoeveelheden gelabeld moeten worden. Door de labels zelf aan te brengen, bespaart men de kost van een etiketteermachine. In ruil zit je wel met een tijdrovende karwei, dat nog moeilijker is bij unieke productvormen. Daarnaast is handmatige etikettering minder nauwkeurig en blijft er wel steeds een loonkost voor de medewerker die de etiketten plakt.
Bij grote hoeveelheden en hoge snelheden biedt men vaak een machinale oplossing aan. Een etiketteermachine is speciaal ontworpen om automatisch labels aan te brengen of af te drukken en aan te brengen. En dat op vrijwel elk materiaal: glazen of plastieken flessen, kartonnen dozen, folieverpakkingen, enzovoort.
Afhankelijk van de productiecapaciteit, kan men kiezen tussen semi- of volledig automatische labelsystemen.
Soorten etiketteermachines
Er zijn 3 verschillende soorten etiketteermachines: apply, print & apply en de pallet labelers.
Etiketteerlijn
Normaal gezien wordt een etiketteermachine aangesloten op een bestaande productielijn. Dat is echter niet altijd efficiënt of zelfs mogelijk. Soms dient er een nieuwe lijn te worden gecreëerd. Daarom bestaan er etiketteerlijnen. Een etiketteerlijn bestaat uit een etiketteermachine en een eigen transportband, waardoor de implementatie vereenvoudigd wordt.
Variabele hoogtes labelen
Met de juiste etiketteermachine kunnen er in dezelfde productielijn producten met een verschillende hoogte worden gelabeld. De machine beschikt daarvoor over een sensor die de hoogte van elk product meet. Eenmaal de machine de hoogte gecalculeerd heeft, verstelt die automatisch zijn applicator naar de juiste positie.
Dozen van verschillende hoogtes labelen bij DassyApplicator
Elke etiketteermachine beschikt over een applicator. Een applicator is het onderdeel van de machine dat de labels op de producten aanbrengt. Het is onmogelijk voor een applicator om elk soort label op elk soort product te plakken. Om toch steeds kwaliteitsvol werk te leveren, bestaan er heel wat verschillende soorten applicators. Het is dus belangrijk te weten welke applicator het best in de productielijn past.
Er wordt natuurlijk niet verwacht dat elke producent onmiddellijk weet welke applicator hij nodig heeft. Daarvoor kunnen ze altijd beroep doen op een expert. Aan de hand van een paar vragen, weten zij de beste oplossing.
Een paar van die vragen kunnen zijn:
- Wat voor oppervlakte heeft het product?
- Uit welk materiaal bestaat het product?
- Wat is de snelheid van de productielijn?
- Op welke positie wordt het etiket aangebracht?
Weet u graag welke applicator u nodig hebt? Stuur ons gerust een foto van het product dat u wil labelen.
Positie van het etiket
Wanneer het aankomt op de positie van het etiket is vrijwel alles mogelijk. Wat u ook wenst, het is mogelijk. Er bestaan namelijk heel wat soorten labeling:
- Side labeling: Het etiket wordt op de zijkant van het product geplakt. Dit kan zowel aan 1 kant of 2 kanten.
- Overhoeks labeling: Een enkel label wordt aan twee zijkanten bevestigd. Het label wordt dus over de hoek heen geplakt.
- Front & back labeling: Het etiket wordt op de voorkant of de achterkant geplakt.
- C-labeling: Een enkel label wordt zowel aan de boven-, onder- en zijkant aangebracht. Dit soort etikettering komt vaak voor in de voedingssector.
- U-labeling: U-labeling is hetzelfde als C-labeling, alleen wordt hier een enkel label aan beide zijkanten en de bovenkant van het product aangebracht.
- Wrap-around labeling: Het etiket wordt om het product heen gedraaid. Deze techniek wordt ook wel rondom labeling genoemd. Ze wordt vaak gebruikt bij flesjes, groot of klein.
- Top & bottom labeling: Er wordt een etiket op zowel de boven- als onderkant van het product geplakt.
- Seal labeling: Het etiket wordt over de gesloten opening van het product geplaatst.
Graag meer informatie over de verschillende etiketposities? Leer meer over de verschillende etiketteermethodes met bijhorende voorbeeldvideo’s.
Welke merken verdeelt Codipack Group?
Altech
Als sinds 1969 zorgt ALtech voor een duidelijke identificatie van producten. Al die jaren groeide ALtech mee met de sector en haar noden. Zodat ze ook nu in onze huidige samenleving, waar identificatie bijna niet meer weg te denken uit elk fabricageproces, de juiste oplossing kunnen bieden. Dankzij de vergaarde kennis en ervaring bieden ze hoogwaardige labelmachines voor elk identificatiedoel.
Evolabel
Evolabel werd in 2007 in Zweden opgericht onder de naam Autolabel, omdat de werknemers overtuigd waren dat er plezier aanwezig kon zijn in het printen en labelen van etiketten. Samen gingen ze op zoek naar een manier om het labelproces zo eenvoudig en aangenaam mogelijk te maken. Ze brachten hun producten op de markt met 1 hoofdgedachte: ‘Eenvoud door technologie’. Steeds strevend naar innovatieve, aantrekkelijke en kwaliteitsvolle labeloplossingen.