De verschillende etiketposities
Vandaag de dag moet alles wat in de winkel staat gemarkeerd en gecodeerd worden. Op vele producten wordt daarvoor gebruik gemaakt van een label. Dit kan zich op vrijwel elke positie van het product bevinden.
Side labeling, front & back labeling
Elke zijde: links, rechts (Side labeling), voor en achter (Front & back labeling) kan gemakkelijk gelabeld worden.
Side labeling en front & back labeling zijn etiketteermethodes met de eenvoudigste etiketposities en worden vaak gebruikt bij het etiketteren van omdozen.
Side labeling van een kartonnen doos bij DHLTop & bottom labeling
Top & bottom labeling is een van de meest gebruikte soorten etikettering.
Afhankelijk van de vereiste kan er een label op de bovenkant, onderkant of beide kanten aangebracht worden aangebracht.
Het wordt vaak gebruikt om variabele gegevens zoals houdbaarheidsdatums, ingrediënten of promotionele etiketten aan te brengen op voorverpakte levensmiddelen.
Top labeling op voedingC-labeling
Een C-label is vernoemd naar de vorm van het etiket na aanbrenging. Het etiket bedekt namelijk deels de boven-, onderkant en een stukje een stukje van de zijkant. Dankzij een C-label heeft u meer ruimte voor uw productinformatie, maar blijft het product zelf nog wel zichtbaar.
C-labels worden het meest in de voedingsindustrie gebruikt. Voorbeelden zijn: een slaatje in de supermarkt, taarten, gebak, kant en klare menu’s, enz.
C-labeling van vismaaltijden bij Revi FoodU-labeling
Het enige verschil tussen een U-label en een C-label zijn de zijde van het product dat worden gelabeld. Een U-label bestaat eigenlijk uit een omgekeerde “u”, omdat het label op zowel de bovenkant als beide zijkanten wordt bevestigd. Een U-label is vaak voorkomend bij potjes.
U-labeling van voedingspotjesWrap-around labeling
Bij een wrap-around label wordt het etiket rondom het product heen gedraaid. Wrap-around etiketteren is daarom een zeer belangrijk etiketteringsproces voor de sectoren drank- en flesverpakkingen, maar kan gerust ook voor andere ronde producten zoals emmers worden gebruikt.
De lengte van het etiket is afhankelijk van de hoeveelheid tekst waarvan de fabrikant het product wenst te voorzien.
Een wrap-around label kan één of meerdere keren om een product heen gedraaid worden. Dat betekent dat ook de achterzijde van het label met informatie bedrukt kan worden. Doormiddel van verwijderbare lijm, kan het label geopend en opnieuw gesloten worden. Op die manier kan de consument ook de verborgen gegevens gemakkelijk raadplegen, zoals bij bepaalde medicijnpotjes.
Seal labeling
Het is van uiterst belang dat de consument een veilig product ontvangt.
Om te voorkomen dat er met producten geknoeid kan worden, worden ze voorzien van een seal-label. Een seal-label wordt over de gesloten opening van een product geplakt, waardoor de verpakking verzegeld wordt. De etiketten zijn zo ontworpen dat de verbreking van het zegel onherstelbaar is.
Op die manier wordt de consument ervan verzekerd dat hij de eerste is die de verpakking opent.
Een seal label wordt gebruikt voor voedingsproducten, cosmetica en in de farmaceutische sector.
Seal labeling op ronde productenOverhoeks labeling
Zoals de naam het al verklapt wordt er bij overhoeks labeling namelijk over een hoek heen geplakt. Op die manier is de informatie op het label van verschillende kanten leesbaar. Dat is zeer handig bij transport.
Overhoeks labeling gaat vaak gepaard met seal labeling. Omdat één etiket op dus twee verschillende zijden geplakt wordt, is het de ideale manier om de aanliggende grens te verzegelen.
Overhoeks labeling van kartonnen dozen