Home Cases Eicodeersysteem: “We printen tot 400 eieren per minuut”

Eicodeersysteem: “We printen tot 400 eieren per minuut”

Coderen van eieren

Drie sites met 180.000 kippen. Dat zijn heel wat eieren per week. Bij Eierhof gebeurt dan ook alles buiten het leggen bijna volledig automatisch. Ook het coderen van de eierdozen en de eieren met een eicodeersysteem zelf.

Transportbanden begeleiden de eieren van de leghal naar de verpakkingsruimte erlangs. Daar gaan ze via rollenbanen tegen de muur richting sorteermachine.

“Van daaruit gaan ze op één rij richting de inkjetkop”, vertelt zaakvoerder Adriaan Staelens. Dat eicodeersysteem markeert aan een snelheid van 400 eieren per minuut. Dat doet hij door de inkt in superkleine druppeltjes erop te spuiten. Zo blijven de eieren mooi gaaf en is het eindresultaat goed leesbaar.”

eieren coderen

Amper onderhoud

“Een inkjet als eicodeersysteem is ook erg precies en vergt amper onderhoud. Met deze kop heb ik geen last – die doet wat hij moet doen. Zonder dat ik constant hoef bij te regelen of iets moet aanvullen.”

“De informatie die erop moet, hangt af van het ei. Ik geef aan uit welke stal ze komen. De software vult dan aan met een identificatiecode en een code die verschilt per grootte. Het touchscreen is makkelijk om mee te werken. Dat was belangrijk. Ik heb geen zin om hier vijf minuten op allerlei knopjes te duwen voor ik verder kan.”

Machine om eieren te coderen

Vier printerlijnen

Na de inkjetkop gaan de gemarkeerde eieren automatisch in een doos. En dan via de rollenbanen naar één van de vier printerlijnen. “Die printen de houdbaarheidsdatum en een identificatiecode op de bovenzijde. Alle printlijnen passen de houdbaarheidsdatum automatisch aan. Het enige wat wij doen, is de cartridges vervangen”, vertelt Adriaan.

“Dan rollen de dozen richting einde van de band. Daar stoppen we ze manueel in verpakkingsdozen en kleven er een label op. We zijn ook daar de automatisatiemogelijkheden aan het bekijken, maar we zitten hier wat gewrongen qua plaats. Dat wordt nog een uitdaging. Maar dat moet Codipack oplossen”, besluit Adriaan lachend.

Eicodeersysteem

Ook op zoek naar een oplossing om uw eieren te coderen? Wij adviseren u graag over de beste keuze. Contacteer ons voor meer informatie via info@codipack.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.