Home Cases Label Management Systeem

Label Management Systeem

NiceLabel

Een hogere efficiëntie, een lagere foutenmarge. Etiketten die ‘just in time’ worden gedrukt. Met masterdata die automatisch wordt aangeleverd uit de database van de klant. En een systeem afgestemd op arbeiders uit een maatwerkbedrijf. Process engineer Lien Claes van H.Essers vertelt over twee etiketteersystemen.

“De foutmarge van ons vroegere systeem lag te hoog. De efficiëntie te laag. Het nieuwe systeem moest gebruiksvriendelijker zijn, zodat fouten uitgesloten werden. En als er toch iets misliep, moet het probleem snel op te lossen zijn. We werken namelijk met arbeiders van een maatwerkbedrijf. Die liepen soms een beetje verloren in de vele manuele handelingen.”

Essers klant Codipack

Lijn 1: klaar om te stockeren
Op deze lijn verwerkt H. Essers de producten die een extra datering vereisen en dan op stock gaan. “Dat doen we aan de hand van de orders die automatisch binnenkomen via het warehouse management systeem. Maar vóór we ze stockeren, brengen we er een datum op aan. Aan het begin van de lijn gebeurt de scanning van het grote startpakket. Dan pakken de arbeiders de producten uit en plaatsen ze op de rollenbaan, richting inkjetprinter. De producten zijn uiteenlopend: van chocoladerepen tot chocolaatjes in een doos. Dit systeem kan die grote variatie aan.”

“De inkjet weet door de scan over welk lot en product het gaat én welke datum hij moet printen. Dan volgt er een eindcontrole om te checken of alle kleine dozen in het eindpakket zitten. En ten slotte komt er voor dat eindpakket een label uit de printer gerold.”

Essers klant Codipack

Lijn 2: klaar voor transport

Het basisprincipe van deze lijn is hetzelfde: arbeiders maken de dozen leeg, etiketteren de individuele chocoladeproducten en pakken alles weer in. “Toch was deze lijn veel complexer om in te richten. Omdat het kleven zelf manueel gebeurt. Maar vooral omdat de informatie die op het etiket komt, veel uitgebreider is. Het gaat hier om verschillende producten en dus verschillende info over de voedingswaardes. En ook over verschillende talen, aangezien wij voor Godiva heel Europa beleveren. Van Rusland tot Turkije en van Frankrijk tot Zweden.”

NiceLabel bij Essers

“Onze vraag aan Codipack was dan ook om een concept te bedenken dat alles automatisch doet. Als er nu een pallet toekomt, wordt die gescand aan het begin van de lijn. Die info gaat richting de PLC. Die weet dan hoeveel dozen er zullen passeren. Ook de dozen zelf worden gescand. Zo weet de lijn precies hoeveel producten zullen langskomen.”
“Op de rollenbanen controleert een sensor wat op komst is. Gaat het om een item of een doos? Op basis van die info haalt de etiketteersoftware de juiste informatie op en stuurt die door naar de etikettenprinter. Op het moment dat een product passeert, biedt die het juiste etiket aan. De arbeider neemt het af en plakt het op de doos.”

“De PLC houdt de tel bij. Komt er een doos langs terwijl dat eigenlijk een product moet zijn? Dan valt de lijn automatisch stil en komt er een foutmelding op de display. Zo weten we meteen dat er iets fout zit – vroeger was dat niet het geval. Die display toont de hoeveelheden: het aantal dozen op de pallet en het aantal items in de doos. Het PDF-scherm toont dan weer de etiketteerinstructie. En hij brengt de hoeveelheden in beeld. Zo telt hij af tot de pallet volledig is afgewerkt. Daarnaast speelt hij ook een rol bij de troubleshooting.”

Softwarekoppeling op maat

“De grootste uitdaging voor deze lijn was om de juiste informatie in de juiste taal op het etiket te krijgen. Godiva beheert de masterdata. Die zit in een beheersysteem afgestemd op hun eigen etikettering. Maar is niet geschikt om die data te transporteren naar locaties. Dus zochten we samen met Godiva en Codipack naar een manier om enkel de informatie op te vragen die wij nodig hadden.”
“De oplossing was het label management systeem NiceLabel. Dat wordt aangestuurd door ons WMS-systeem en ondersteunt het label management. Er is veel denkwerk gekropen in het bepalen van de best mogelijke databasestructuur. ”
“NiceLabel moest natuurlijk ook nog gekoppeld worden aan de masterdata. Daarvoor ontwikkelde Codipack een koppeling op maat die elke nacht onze data synchroniseert met de data van Godiva. Dat gebeurt in een parallelle database. Zo beschikken we elke dag over de laatste data”, besluit Lien. “Zonder dat we daarvoor telkens live een nieuwe connectie moeten maken. Dat werkt veel sneller.”

gerelateerde producten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.