Nutri-score printen of laseren op uw etiketten

De Nutri-score printen of laseren op uw etiketten, dat is een kwestie van databeheer, uw bestaande etiketten aanpassen én uw hardware aansturen. Maar hoe krijgt u dat als voedingsprofessional voor mekaar? Wij bespreken de verschillende stappen in het proces. En stellen u onze geïntegreerde oplossing voor.

In één oogopslag zien hoe gezond of ongezond een bepaald voedingsproduct is. Zonder dat u daarvoor de hele ingrediëntenlijst en voedingswaarden moet doornemen. Dat is kort samengevat de bedoeling van de recent ingevoerde Nutri-score.

Nu, dat is het verhaal voor de consument.  U als voedingsprofessional bekijkt die nieuwe verplichting vanuit een ander perspectief. Aan u om die maatregel te vertalen naar uw productieprocessen. Want u moet die score op één of andere manier op uw etiketten, verpakkingen of producten krijgen. Door de Nutri-score te printen of te laseren, bijvoorbeeld.

Hier gaat het concreet om:

Nutri-score printen: een voorbeeld

Een nieuw label met vijf letters en evenveel kleurencodes.

Hoe krijgt u dat voor elkaar? Hoe print of lasert u die Nutri-score op uw etiketten?

Wij gidsen u van theorie naar praktijk. En zoomen in op de drie stappen naar een oplossing.

  1. Hoe berekent u die Nutri-score?
  2. Hoe geeft u uw etiketten vorm?
  3. Hoe stuurt u uw markeerhardware aan?

Om daarna onze oplossing voor te stellen en het over de eigenlijke implementatie te hebben. Een geïntegreerde oplossing die een antwoord biedt op al die vragen.

De drie stappen naar een oplossing

Momenteel beschikt u over een aantal etiketten met daarop een ingrediëntenlijst en de voedingswaarden. U heeft etiketten voor verschillende producten, in verschillende talen en verschillende formaten. Hoe groter uw bedrijf en hoe uitgebreider uw gamma, hoe groter dat aantal etiketten.

Uitdaging: op die veelheid aan etiketten de Nutri-score aanbrengen. De oplossing bestaat uit drie stappen.

Stap 1: Nutri-score berekenen

Voordat u een letter en kleur kan toekennen, moet u natuurlijk weten wat de Nutri-score is van uw producten.

Dat is een kwestie van berekenen. Product x bestaat uit ingrediënt y en z. Die ingrediënten in die hoeveelheid bevat zoveel suiker, zoveel koolhydraten… En dat resulteert in een Nutri-score A, B, C, D of E.

Stap 2: lay-out etiket aanpassen

Van rekenwerk naar een vormgevelijke kwestie: als u voor elk product de Nutri-score kent, moet die haar plaatsje krijgen op uw etiketten.

Ook al is er manoeuvreerruimte, u dient zich te houden aan bepaalde regels. Die vindt u in een Grafisch Charter, opgesteld door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu.

De Nutri-score printen: één van de mogelijke opmaakvormen.

Stap 3: het markeren

De juiste score: check. Professionele vormgeving: check. Vervolgens gaat die informatie richting hardware: de printer, laser of inkjet die de Nutri-score print of die informatie lasert.

Onze geïntegreerde oplossing

In samenwerking met Quasydoc bieden wij u een totaaloplossing aan voor deze uitdaging. Zij vanuit hun expertise als ontwikkelaar van kwaliteitsmanagement- en ERP-systeem specifiek voor de voedingsindustrie. En wij als Codipack vanuit onze kennis van markeren en coderen.

Wij ontwikkelden een koppeling tussen hun software en de labelingsoftware NiceLabel. Zo krijgt u één totaalpakket. We overlopen de vorige drie stappen en leggen u stap per stap uit welke software wat doet.

Stap 1: Quasydoc berekent de Nutri-score automatisch

U zou ervoor kunnen kiezen om al die berekeningen zelf uit te voeren aan de hand van de vastgelegde formule. Hou er rekening mee dat u dan bij elke receptwijziging opnieuw aan het rekenen moet. En dat u op de hoogte moet blijven van wijzigingen bij uw toeleveranciers.

Bespaar u die moeite. Met Quasydoc verloopt alles automatisch. Hoe dan?

Quasydoc is een managementsysteem waarin u al uw producten centraal beheert. Met daarin alle mogelijke datasheets van alle voedingsfabrikanten. Die bepaalde bloem van die bepaalde fabrikant met dat artikelnummer: daaraan zijn die gegevens gekoppeld.

U selecteert per product de ingrediënten en hoeveelheden. Quasydoc geeft in ruil de juiste Nutri-score.

Verandert er iets aan de samenstelling van die bloem? Dan werkt Quasydoc die datasheet en de Nutri-score bij. Zij verzamelen en beheren al de data die nodig is om de score op uw etiket te laten kloppen.

Stap 2: ontwerp en beheer uw etiketten snel en eenvoudig met NiceLabel

U zou kunnen opteren voor preprinted labels. Of een oplossing waarbij u al uw templates manueel beheert. Wat u ook kiest: zolang u niet automatiseert, komt er elke keer programmeerwerk bij kijken.

NiceLabel maakt uw professionele leven een pak makkelijker. Hoezo?

NiceLabel is een WYSIWYG-ontwerptool met het gebruiksgemak van een Microsoft Word. Uw voedingswaarden daar in dat lettertype. Uw ingrediëntenlijst in die kleur en zo groot. En daarboven, langs of onder de nieuwe Nutri-score.

De video hieronder toont u enkele van de mogelijkheden die hun templates bieden.

Geen verschillende varianten meer van één etiket, maar één template. Geen veelvoud aan Excel-lijsten, maar een centraal beheer van uw etiketten.

Stap 3: NiceLabel integreert alles in één platform

Maar hoe geraakt de juiste informatie op die etiketten? Hoezo wordt dat automatisch aangevuld als de data in Quasydoc staat?

Dat komt omdat NiceLabel een dubbele rol speelt. Het is namelijk meer dan een ontwerptool. Het is ook een label management systeem, een overkoepelend systeem dat alles beheert op vlak van printing, codering en markering.

Bij onze oplossing wordt elk tekstvak op uw etiket automatisch opgevuld met de informatie vanuit Quasydoc. NiceLabel zorgt voor de koppeling tussen die database en de ontwerptool. En stuurt ook de hardware aan die de Nutri-score print of lasert.

NiceLabel maakt dus dat alles in het proces met elkaar praat. Het stemt alles op mekaar af.

Software om Nutri-scores te beheren.

Bovenstaande screenshot toont het centrale scherm van onze tool. Links de data uit Quasydoc. Rechts het etiket – inclusief Nutri-score! – zoals het is vormgegeven en richting printer gaat.

De voordelen van onze geïntegreerde oplossing

> Dankzij NiceLabel bent u zeker dat alle componenten – software én hardware – met elkaar praten. Alles is op mekaar afgestemd.

> U bent altijd zeker van de juiste Nutri-score op uw voedingsproduct. Quasydoc werkt zijn databases voortdurend automatisch bij.

> Al uw data zit op één plaats. Dat werkt efficiënter. En maakt dat u sneller kan inspelen op vragen van uw klanten.

> Eén template ontwerpen en centraal beheren in plaats van constante manuele aanpassingen aan een veelvoud van etiketten.

> Quasydoc en NiceLabel zijn webbased. Dus u heeft geen serverruimte nodig of extra hardware.

>De tarifering is size-based en gebeurt op basis van licenties. Dat maakt de oplossing betaalbaar voor iedereen.

Overtuigd? Neem dan contact met ons op.

Studieronde: de voorlaatste stap richting praktijk

Voordat we overgaan tot implementatie, is er eerst een studieronde. Tijdens die studieronde brengen we op voorhand zoveel mogelijk in kaart. Wat betreft

  1. de vertreksituatie,
  2. het einddoel,
  3. uw verwachtingen.

De eerste twee om een plan van aanpak te definiëren, het derde zodat we op dezelfde golflengte zitten.

We nemen uw hardware onder de loep. Met welke merken werkt u? Zijn die compatibel met NiceLabel? We bekijken welke informatie al beschikbaar is en hoe die ter beschikking wordt gesteld. Wat daarvan de beperkingen zijn.

Implementatie: laatste stap richting praktijk

Voor de implementatie gaan we uit van drie mogelijke scenario’s. En voor elk scenario hebben we een geschikte oplossing.

1.     U werkt al met Quasydoc

Dan integreren wij NiceLabel als overkoepelend systeem. Zo krijgt u er de handige designsoftware bij. Wordt alles centraal beheerbaar en aanstuurbaar. En bent u zeker dat alles op mekaar is afgestemd.

2.     U werkt nog niet met Quasydoc

Dan integreren wij onze volledige oplossing.

3.     U werkt met een tegenhanger van Quasydoc

En u bent daar tevreden van. Alles loopt vlot.

Wel, dan maken wij een koppeling tussen uw database en NiceLabel. Aangezien dit maatwerk is, neemt dit meer tijd in beslag dan de vorige twee opties. Het is zoals een huis renoveren: u kan alles op voorhand nog zo goed mogelijk proberen in te schatten, op de werf stoot u sowieso op één of meerdere onvoorziene uitdagingen.

Nutri-score printen of laseren: conclusie?

Deze oplossing stelt u in staat om een Nutri-score te printen of laseren op eender welk etiket of product. We maken ons sterk dat we voor elke situatie een geschikte oplossing hebben. Voor het beheer van de data, het ontwerp, tot en met de print- en laserhardware.

Dus vertel ons hoe uw huidige manier van werken eruitziet. En wij komen met een duidelijke oplossing om de Nutri-score te printen of te laseren.

Neem vandaag nog contact met ons op.