Home Blog Hoe codeer ik hout? 

Hoe codeer ik hout? 

Hout is misschien wel het nuttigste en meest veelzijdige materiaal op aarde. Het is warm, mooi, zeer sterk én milieuvriendelijk. Eenmaal gekapt, gedroogd en in gewenste vorm versneden, wordt hout getransporteerd over heel de wereld, voor allerlei doeleinden. In vrijwel elke sector dient hout gecodeerd te worden, maar dan blijft de hoofdvraag: “Hoe doe ik dit het best?”

Houtkenmerken

Er zijn meer dan duizenden boomsoorten, en zo zijn er dus ook meer dan duizenden soorten hout. De voornaamste kenmerken worden bepaald aan de hand van de boomsoort, groeiplaats en zelfs groeiomstandigheid. Het belangrijkste kenmerk voor het coderen is de hardheid.

Lasercoderen op hout

Tegenwoordig is coderen met behulp van een laser niet meer weg te denken uit de productie. Er zijn dan ook allerlei soorten lasers, met golflengtes buiten het zichtbaar spectrum (CO2 & fiber) of kortere golflengtes (UV & diode). Voor coderen van hout bevinden we ons bij de CO2-lasers, ze zijn namelijk ideaal om kunststof te doen smelten, lak of inkt weg te branden of een oppervlak zoals hout donkerder te branden. De gewenste intensiteit en contrast van de markering kan bepaald worden door het vermogen van de laser. Bij coderingstoepassingen stelt Codipack de SPA-lijn (Scalable Product Architecture) voor, een lasermarkeersysteem met een vermogensbereik tussen 10 en 100 watt waarmee oppervlakken van 40×40 mm tot 500×500 mm kunnen worden gelaserd.

Laseren op hout

Uiteraard beschikken wij ook over andere oplossingen. Naargelang de benodigde toepassing en houtsoort adviseert Codipack u de geschikte laser!

Op zoek naar de juiste laseroplossing?

Vraag vrijblijvend advies aan bij één van onze specialisten via info@codipack.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.