Home Referenties Pallet labeling voor koffiefabrikant

Pallet labeling voor koffiefabrikant

Palletetikettering in een beperkte ruimte

Leest u deze case terwijl u geniet van een kopje koffie? Dan is de kans groot dat dat er ééntje is van Douwe Egberts. Dit bedrijf schakelt Codipack in voor haar palletetikettering. Een gesprek – inclusief bakje troost – met technisch projectmanager Jos Vanvelthoven.

Palletetikettering bij Douwe Egberts

Bijna alle koffie die Douwe Egberts verdeelt in West-Europa, vertrekt vanuit Utrecht. In die productiesite maken en verpakken ze hun vacuümkoffie en Senseo koffiepads. Jos Vanvelthoven zag de site de afgelopen jaren enorm evolueren. “Ten eerste door de automatisering. Toen ik 18 jaar geleden begon, reden er meer heftrucks rond. Toen bestond Senseo nog niet en maakten we veel meer vacuümkoffie. Nu is dat wat vervangen door Senseo. Maar dat product neemt veel meer plaats in. Dat betekent dan weer meer palletten. We hebben nu twee parallellijnen die allebei een volledige productie aankunnen.”
Onze oude toestellen voldeden wel, maar we waren niet tevreden over de service.

Net voor de controle van de palletten en ze naar het magazijn gaan, worden ze omwikkeld met een folie. De laatste stap is het aanbrengen van een etiket op drie zijdes. Dat is waar Codipack in het verhaal komt. Een etiketteermachine brengt eerst aan twee zijdes tegelijk een etiket aan. Daarna brengt één van de twee armen op een derde zijde nog een extra etiket aan. Dat proces duurt hooguit enkele seconden.

“We zochten enkele jaren geleden naar een vervanger voor onze palletetiketteerder. Het toestel zelf voldeed wel, maar we waren niet tevreden over het onderhoud van de leverancier. Bij problemen duurde het te lang voor er een oplossing was.”

“We zochten dus meer dan enkel een nieuwe machine. We wilden een partner die ons kon bijstaan met onderhoud en die ook snel bereikbaar is. Korte lijnen zijn belangrijk, want als er een probleem is, willen we dat onmiddellijk opgelost hebben. Via de integrator van onze productielijn kwamen we bij Codipack terecht.” De uitdaging was het efficiënt vervangen en integreren van het nieuwe systeem.

Palletetikettering bij Douwe Egberts

Want de productie moest blijven lopen op de andere lijn. “We zijn daarom begonnen met op één lijn alles te implementeren. We deden op die éne lijn uitgebreide controles en stelden alles af tot in de details. Op de tweede lijn werkten we op de oude manier, tot alles 100 procent op punt stond op de eerste lijn.”

De vestiging van Douwe Egberts in Utrecht is geen nieuwbouw, maar een bestaande bouw uit 1930. Er was dus geen carte blanche qua gebruik van ruimte. “De voorbereiding was daardoor nog belangrijker. Het volume van de machines was een cruciale factor. Tien centimeter te groot zou bijvoorbeeld problematisch geweest zijn.”
Ondertussen is de installatie al twee jaar in gebruik. Jos Vanvelthoven is een tevreden man. “De systemen functioneren zonder storingen. De operatoren kunnen er goed mee werken en service wordt snel verleend. Dat wijst erop dat de omschakeling goed verlopen is.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.