Home Blog Op zoek naar een inkjetprinter? 10 vragen die u eerst moet stellen – en de antwoorden die u nodig hebt

Op zoek naar een inkjetprinter? 10 vragen die u eerst moet stellen – en de antwoorden die u nodig hebt

Het toevoegen van een inkjetprinter aan een productielijn is vaak een onvermijdelijke investering omdat verpakkingen en producten moeten worden gemarkeerd/gecodeerd met een houdbaarheidsdatum of een LOT-nummer. U moet het dus goed doen. U moet op zoek naar de juiste inkjetprinter. Om u te helpen, hebben wij enkele van de belangrijkste punten op een rijtje gezet waarmee u best rekening houdt de vragen die u moet stellen.

10 vragen over CIJ-printers

codes op glazen flesjes met inkjet

1. Wat is inkjetprinten – en hoe werken CIJ-printers?

Als u al op de hoogte bent van contactloze inkjet CIJ-technologie, dan kunt u dit stukje overslaan. Indien niet, dan is een goed begrip van de basisprincipes van coderen en markeren met inkjetprinters belangrijk.
In het kort spuiten inkjetprinters een continue “straal” van minuscule druppeltjes sneldrogende inkt. Sommige inktdruppeltjes zijn elektrisch geladen en worden dus door een elektrostatisch veld op een naburig oppervlak afgebogen om tekens, logo’s, streepjescodes of wat dan ook te vormen. De andere druppels – die niet elektrisch geladen zijn – keren terug naar de printer.
Er zijn andere contactloze printtechnologieën, maar elke methode heeft haar nadelen. Thermische inkjet-systemen, bijvoorbeeld, gebruiken een inktpatroon dat de inkt verwarmt. Vervolgens wordt de inkt druppelsgewijs op het afdrukoppervlak uitgestoten.

Deze contactloze technologie vereist echter dat de inktpatronen zich zeer dicht bij het te bedrukken oppervlak bevinden. Een CIJ-printkop daarentegen kan met hoge snelheid inktdruppels naar een oppervlak “werpen” dat zich op centimeters afstand bevindt. Dit maakt continue inkjetdruk tot een ideale methode voor gebruik in drukke, snel bewegende productielijnen waar contactloos moet worden gedrukt.

Toepassingen van CIJ-printers

Vervaldatums op drankflessen? LOT-nummers op voedselverpakkingen? Productiecodes op kabels of auto-onderdelen? Leibinger printers worden elke dag gebruikt voor deze en honderden andere toepassingen.

inkjet printer op dekseltje

2. Welk effect hebben inkjetprinters op de productiviteit en efficiency?

Dit is een essentiële vraag – omdat stilstand koste wat kost moet worden vermeden. Een van de problemen waarmee fabrikanten worden geconfronteerd, is dat elke productiepauze bij CIJ-printers leidt tot verstopping van de nozzle. Dergelijke pauzes doen zich meestal voor aan het eind van de werkdag of werkweek of op bedrijfsvakanties.
Deze pauzes zijn een probleem omdat de druppels sneldrogende inkt op basis van oplosmiddelen, die bij continu inkjet CIJ worden gebruikt, snel stollen. Het resultaat is dat de printkop moet worden gereinigd voordat de productie kan worden hervat, wat tijd kost – en bedrijfstijd is geld. Bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor dit probleem, beseffen dat het allemaal te maken heeft met de gebruikte industriële markeringstechnologieën.
De innovatieve Sealtronic-technologie van Leibinger lost het probleem op door de printkop automatisch opnieuw te verzegelen en te voorkomen dat de inkt aan de lucht wordt blootgesteld wanneer hij niet wordt gebruikt. De ongebruikte inktdruppels keren gewoon terug in de printer.
Het resultaat is dat er geen inkt in de printkop opdroogt. Die opgedroogde inkt heeft geen invloed op de codering of de printprestaties. Geen inktverstopping, geen uitvaltijd, geen probleem.

materialen waarop inkjet kan printen

3. Op welke oppervlakken kunnen continu inkjetprinters worden gebruikt?

CIJ-printers worden gebruikt voor alle soorten producten en alle soorten codeertoepassingen, van voedselverpakkingen tot printplaten. Ze kunnen dus worden gebruikt om codes te printen op vrijwel elk soort substraat, van verpakkingskarton tot metaal.
De keuze van de inkt is van cruciaal belang. Sommige markeringsinkten hechten niet goed op bijvoorbeeld plastic of glas, vooral wanneer rekening wordt gehouden met de condensatie die optreedt op gekoelde dranken. Daarom worden hooghechtende inkten ter beschikking gesteld van fabrikanten van dranken, diepvriesproducten, enz.
Welk soort inkt is het meest geschikt voor het bedrukken van kabels? Welke inktsoort verdient de voorkeur voor het markeren van absorberende materialen of voor hoge snelheden? Wij kunnen u helpen bij uw keuze van inkt voor het markeren van het substraat van uw keuze. Wij zorgen ervoor dat de jet inkt zal hechten en een leesbare code of datum zal produceren op uw product of verpakking. Wij kunnen zelfs testprints op uw producten maken. a legible code or date on your product or packaging. We can even test prints on your products.

label op vleesverpakking

4. Welke informatie moet ik printen?

Een continu inkjet CIJ-markeermachine drukt codes of andere informatie af op producten of verpakkingen. Het is een essentieel onderdeel van de oplossingen die worden gebruikt om industriële productie op te sporen en te coördineren. Door een code (of meerdere codes) op een willekeurig substraat aan te brengen, markeert de machine het effectief voor latere identificatie. Door een code te markeren, maakt een continu inkjet CIJ-printer een artikel herkenbaar voor traceeroplossingen of POS-oplossingen. CIJ-printers leveren dus een essentiële dienst aan producenten.
De informatie die het meest wordt geprint via continu inkjet CIJ omvat codes (2D-codes, QR-codes, enz.), logo’s, vervaldatums en batchnummers. Ze kunnen worden afgedrukt in alle formaten en alle kleuren, en Leibinger heeft gespecialiseerde gepigmenteerde inkten ontwikkeld die een uitstekend hoog contrast en hoge resolutie bieden tegen donkere oppervlakken.
Verschillende producten hebben ook verschillende leesbaarheidsvereisten, waardoor zowel grootkarakter als kleinkarakter printopties nodig zijn. Codes, tekstkarakters en logo’s moeten leesbaar zijn en dit hangt grotendeels af van de grootte van het te bedrukken item.
Als u op grote artikelen drukt, is een standaard continu inkjet CIJ-printer prima. Als u echter een datum of een code afdrukt op kleinere voorwerpen, zoals elektronische onderdelen, hebt u wellicht een kleinkarakter inkjetprinter nodig met een fijnere nozzle in plaats van een grotere nozzle. Een inkjetprinter met een nozzle van 35µm, bijvoorbeeld, maakt inkjetcodering met hoge resolutie mogelijk bij een zeer klein lettertype.

inkjet op tubes en plastic potjes

5. Hoe worden continue inkjetprinters geïntegreerd in productielijnen?

Leibinger CIJ-printers zijn ontworpen om gemakkelijk in te passen in de meeste industriële productielijnomgevingen, en er is een reeks accessoires beschikbaar om hierbij te helpen. CIJ-printers moeten printen als onderdeel van het totale proces en aansluiten op andere onderdelen van de lijn.
Daartoe behoren softwarepakketten, waarmee meerdere industriële printers op afstand kunnen worden bediend of een menugebaseerd WYSIWYG-systeem voor het creëren van jobs, en beugels en bevestigingen waarmee CIJ-printers onder verschillende hoeken van de productielijn kunnen werken. CIJ-printers worden vaak in de kleinste ruimten geplaatst, dus flexibiliteit is belangrijk.

6. Hoe snel moet de CIJ-printer zijn?

Productielijnen lopen op verschillende snelheden, dus als uw industrie codeertoepassingen vereist die sneller printen, zorg er dan voor dat u hoge snelheid CIJ oplossingen kiest die dat kunnen bijhouden. Sommige oplossingen voor continu inkjetprinten, zoals de JET Rapid bijvoorbeeld, kunnen hoge snelheden voor het printen van enkele lijnen bieden tot 800 m per minuut. De JET Rapid Wire voor kabelmarkering print zelfs met een lijnsnelheid van 1.000 m/min.

vocht bij inkjetprinters

7. Is vocht een probleem voor inkjetprinters?

Veel voedselproducenten moeten voldoen aan strenge hygiëne-eisen, wat vaak inhoudt dat apparatuur, inclusief CIJ-printers, moet worden schoongemaakt. Daarom kan het nodig zijn om op zoek te gaan naar CIJ-printers met IP65-bescherming om de dagelijkse afwasbeurt te doorstaan. Leibinger produceert een reeks CIJ-printers die bestand zijn tegen alle omstandigheden – zie de JET3up PRO als voorbeeld.

8. Is stof een probleem voor inkjetprinters?

Continu inkjet oplossingen zijn zeer nauwkeurige tools, maar ze moeten ook tegen een stootje kunnen. Sommige industriële omgevingen, zoals voedselproducties, houtwerven of meelfabrieken, kunnen behoorlijk stoffig zijn, wat de prestaties van continue inkjet codeermachines kan beïnvloeden. Deze omstandigheden vereisen een afgedichte roestvrijstalen behuizing en vaak een printkop onder druk. Dit zorgt ervoor dat stofdeeltjes het printen niet kunnen hinderen.

9. Hoe kies ik de juiste printer voor mijn behoeften?

Dit is de grote vraag, en we hopen dat een aantal van de antwoorden hierboven u zullen helpen bij het zoeken naar de juiste inkjetprinter voor uw bedrijf en uw branche. Een voordeel van Leibinger is dat we u kunnen ondersteunen met geavanceerde technologieën, geavanceerde functies en een uitgebreid service- en onderhoudsprogramma. Bovenal ondersteunen we u met een groot aanbod aan hoogwaardige CIJ-printeroplossingen.

Welke printsnelheid of bediening u ook wenst, of u nu op metaal, verpakkingsmateriaal of een ander substraat wenst te printen, wij hebben hoogwaardige inkjet markeer- en codeersystemen die tot de beste oplossingen in de industrie behoren.

U kunt kiezen uit de allernieuwste en snelste machines met specifieke technologieën, of u kunt opteren voor een meer betaalbare basismachine. Onze JET One, bijvoorbeeld, is een aantrekkelijk geprijsd instapmodel. Hij is uitgerust met Sealtronic-technologie en biedt tweeregelig drukwerk dat geschikt is voor veel industriële toepassingen.

Sommige industriële fabrikanten zouden echter meer baat hebben bij de snelheid, prestaties en geavanceerdheid van de JET3up continu inkjetprinters, die wij omschrijven als de ultieme CIJ-oplossing. Het is de meest veelzijdige van onze machines en zal uitblinken in de meest complexe en uitdagende codeer- en markeertoepassingen.

Leibinger inkjet printers

10. Waarom zou ik kiezen voor de inkjetsystemen van Codipack Group?

De belangrijkste reden is dat wij echt geloven dat onze continu inkjet machines de maximale prestaties en de beste betrouwbaarheid bieden.
Van het integratiegemak en de brede waaier aan opties en functies tot de unieke Sealtronic-technologie, hebben wij ernaar gestreefd om continu inkjetprinters van de beste kwaliteit te bouwen en ze – samen met ons legendarische onderhoud, service en ondersteuning – aan duizenden bedrijven te leveren.
Wij hebben ernaar gestreefd onze CIJ-printers betrouwbaar, kosteneffectief en hardwerkend te maken, omdat wij weten dat dat ook de kwaliteiten zijn waarnaar u op zoek bent. En dat doen we al 30 jaar.
Neem contact op als u meer wilt weten over continu inkjetprinters en de voordelen die een Leibinger CIJ-printer voor uw bedrijf kan betekenen. We horen graag van u.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.