Digitaal labelen in SAP – Een integraal onderdeel van de nieuwe normale supply chain
Vandaag ervaren we enorme schommelingen in de vraag van consumenten en in de werkplekken die iets meer dan een jaar geleden nog vergezocht leken. Economische neergang bedreigt het voortbestaan van veel bedrijven en bedrijven moeten niet alleen de continuïteit van vandaag waarborgen, maar ook een basis leggen voor de toekomst. Om dit te bereiken is het stroomlijnen van de efficiëntie en zichtbaarheid van supply chain nog nooit zo belangrijk geweest.
Dit is waar labeling in SAP-systemen een grote impact kan hebben. Maar voor veel organisaties die SAP gebruiken om uitgebreide supply chain-activiteiten te beheren, is labeling niet geoptimaliseerd. Dit lijkt misschien een klein probleem, maar het kan ernstige gevolgen hebben voor de consument en voor de bedrijfsresultaten.
Veel voorkomende SAP etiketteringsproblemen
Verouderde SAP-etiketteringsmethoden, zoals het coderen van labelsjablonen in SAPscript of het gebruik van complexe lay-outs in Smart Forms, vereisen IT-expertise, waardoor vertraging kan onstaan, vooral wanneer een beperkt aantal IT-medewerkers ter plaatse is als gevolg van social distance. Deze uitdaging wordt nog groter wanneer men vertrouwt op papier, wat het wijzigen van etiketten nog ingewikkelder kan maken en de kans op menselijke fouten of mogelijk desastreuze recalls kan vergroten.
Het afdrukken van etiketten kan ook een uitdaging op zich zijn. Een methode voor SAP-etikettering is het verzenden van ruwe gegevens via de ‘spooler’ naar legacy-software. De ‘spooler’ is gebouwd voor het in batch afdrukken van documenten en vertraagt het afdrukproces als etiketten on-demand moeten worden afgedrukt.
Het biedt ook geen retourpad voor afdrukvoorbeelden of een laatste kwaliteitscontrole voordat etiketten worden afgedrukt, wat vaak resulteert in fouten en kostbare herdrukken. Een andere aanpak is het bouwen van aangepaste, in-house SAP integraties, maar dit kan maanden duren en hoge kosten met zich meebrengen.
Wanneer het succes van een bedrijf afhangt van optimale prestaties – snelheid, efficiëntie en nauwkeurigheid – kunnen organisaties niet riskeren dat de ketens worden vertraagd en de zichtbaarheid wordt verminderd door ondermaatse etikettering.
Het pad naar betere SAP-labeling
Hoe kunt u een etiketteersysteem verbeteren dat een knelpunt kan vormen voor de toeleveringsketens en de groei van de organisatie? Hoewel er geen eenduidige aanpak is, zijn er wel een aantal best practices op het gebied van labeling waarvan ik denk dat elke organisatie die SAP gebruikt ze kan volgen.
- Zorg overal voor digitale samenwerking en verminder de IT- en QA-werklast – Voor labeling zou niemand stapels fysiek papierwerk moeten hoeven sorteren, repetitieve handmatige taken moeten uitvoeren of ter plekke moeten zijn om problemen op te lossen. Met gecentraliseerde, cloudgebaseerde tools kan elke zakelijke gebruiker met de juiste toegang overal labels maken, bijwerken, volgen en afdrukken. Dit kan het aantal sjablonen verminderen, de overbelaste IT-afdeling ontlasten die labels en wijzigingen coderen, digitale processen mogelijk maken en zelfs de time-to-market versnellen.
- Direct implementeerbaar en schaalbaar – Een modern etikettenbeheersysteem kan zeer snel worden geïmplementeerd en naadloos on-demand printen mogelijk maken met printvoorbeelden die beschikbaar zijn in de gebruikersinterface van SAP. Dit vermindert de noodzaak van foutgevoelige benaderingen en tijdige integraties, en maakt eenvoudig en veilig printen mogelijk met elk type printer (bv. labelprinters of thermische inkjetprinters) en elk labelformaat, of het nu gaat om barcodes of iets complexers als RFID.
- Bedrijfsregels automatiseren workflows – Bedrijfsregels kunnen beslissen welke taal moet worden gebruikt voor een regio, welk etiket moet worden afgedrukt voor een klant, of een verscheidenheid aan andere beslissingen. Dit vermindert fouten en stelt organisaties in staat workflows snel aan te passen aan een specifieke klant, branche of lokale regelgeving.
Voor sectoren als de farmaceutische industrie kan dit het voldoen aan bepaalde eisen rond aggregatie eenvoudiger maken. Maar afgezien van de regelgeving biedt een digitale aanpak een duidelijk overzicht zonder dat pallets en dozen moeten worden uitgepakt terwijl ze worden verplaatst tussen fabrikanten, groothandelaren en detailhandelaren. Veel contract manufacturing organisaties realiseren zich dit voordeel en implementeren deze verandering eerder dan de wettelijke vereisten om een concurrentievoordeel te behalen.
Etikettering stroomlijnen voor morgen
Temidden van voortdurende status quo-verstoringen zijn flexibele, digitale bedrijfssystemen zoals SAP van cruciaal belang voor de efficiëntie van de supply chain en de bedrijfscontinuïteit, maar dat geldt evenzeer voor het labelbeheersysteem. Gelukkig kan het implementeren en integreren van een modern labelbeheersysteem veel eenvoudiger zijn dan het lijkt, voor wie afhankelijk is van SAP en andere systemen.
Uiteindelijk moeten we allemaal fouten bij het etiketteren en vertragingen bij de verzending zien te voorkomen. En een moderne benadering van etikettering kan de sleutel zijn tot efficiëntie voor uw bedrijf, evenals tevreden klanten voor de komende jaren.