Nieuwe plantenpaspoort: van theorie naar praktijk

U bent mee met de theorie. Vanaf 14 december 2019 moeten alle voor opplant bestemde planten voorzien zijn van een nieuw plantenpaspoort. En nu vraagt u zich af hoe u kan voldoen aan die plicht. We leggen u uit hoe u het nieuwe plantenpaspoort vertaalt naar uw manier van werken.

Toch niet mee met de theorie? U vindt de officiële publicatie op de website van de Europese Unie. Of lees de kortere versie in mensentaal.

Hieronder twee voorbeelden van hoe zo’n nieuw plantenpaspoort er kan uitzien.

Nieuwe plantenpaspoort

Dat brengt ons bij de volgende logische vraag: Hoe gaat u dat nieuwe plantenpaspoort op uw planten voorzien? Hoe brengt u de theorie in praktijk?

Dat hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. We kunnen u meteen geruststellen: hoe uw processen er ook uitzien, wat uw manier van werken ook is: er is altijd een geschikte oplossing om het nieuwe plantenpaspoort aan te brengen.

Hardware en software

Die oplossing bestaat uit twee delen.

  1. De informatie op uw planten(pot/folie/tray) krijgen. Het aanbrengen, dus. De hardware van de installatie.
  2. Bepalen wat die informatie moet zijn. De inhoud definiëren. De software-kant van het verhaal.

Hardware: het nieuwe plantenpaspoort aanbrengen

Hiervoor zijn er verschillende technologieën.

  1. Puntige kartonnen kaartjes bedrukken en die in de bloempot steken.
  2. Een etiket printen dat u manueel aanbrengt op de pot. Dat kan met een industriële kleurenprinter.
  3. Idem, maar dan automatisch met een etiketteermachine.
  4. De code op de folie drukken.
  5. De code rechtstreeks op de pot of de tray printen. Met een inkjet, bijvoorbeeld. Een kleinkarakter is geschikt voor het direct printen op de pot en tray. Tussenoplossing: een grootkarakter waarmee u de labels of kaartjes print, en die u dan vervolgens in de gleuf van de tray schuift.

Wat voor u de juiste oplossing is, wordt bepaald door uw kleinste handelseenheid. Verkoopt u per tray? Dan volstaat het om op elke tray een code aan te brengen. Verkoopt u de plantjes individueel? Dan moet u elk potje apart voorzien van het nieuwe plantenpaspoort.

U bepaalt zelf in welke mate u dit proces wil automatiseren. U kan er bijvoorbeeld voor kiezen om uw medewerkers de etiketten manueel te laten kleven. Of we bouwen een volledig geautomatiseerde codeerlijn, om datzelfde proces te versnellen.

Software: de inhoud van het nieuwe plantenpaspoort

U heeft nu een beter idee van hoe de code erop komt. Maar hoe kan u nu instellen wat erop komt? Het land op het nieuwe plantenpaspoort is natuurlijk elke keer hetzelfde. Maar de botanische naam verschilt van plant tot plant.

Ook hiermee kunnen we u helpen. We zorgen naast de juiste hardware ook voor makkelijk te bedienen software. Via uw laptop of een touchscreen geeft u aan welke planten u wilt coderen. En de inhoud. Zo zet u de juiste inhoud klaar voor de hardware.

Gaat u een andere plant verpakken? Dan stopt u het proces, selecteert u het nieuwe plantensoort en start u weer op.

Totaaloplossing op uw maat

Wij bij Codipack zorgen voor de totaaloplossing. De juiste hardware en software. Afgestemd op uw manier van werken en uw budget. Contacteer ons vandaag nog. Dan komen we langs om uw processen te bekijken. En op basis daarvan de voor u beste oplossing voor te stellen voor het nieuwe plantenpaspoort.