“Labelsysteem afgestemd op snelle changeovers”

Honderden tegelijk. Flessen, flacons en bussen in allerlei vormen en kleuren. Leeg als ze aan hun tocht beginnen, gevuld en gelabeld als ze de palletten opgaan. Bij Jodima maken ze koelvloeistoffen voor wagens, ruitensproeiers, reinigingssprays voor velgen, dashboards… De uitdaging voor hun labelsystemen is dan ook flexibiliteit. Een gesprek met production coördinator André De Nijs.

“We doen hier alles zelf”, begint André. “We mengen, vullen, labelen en zetten alles klaar op de palletten. En dat alles zo geautomatiseerd mogelijk. Komt er een bestelling binnen via ons ERP-systeem? Dan brengt die automatisch onze leveranciers op de hoogte. Zodat bijvoorbeeld onze éénliterflessen netjes op tijd toekomen. Zonder dat we daarvoor hoeven te bellen.”

Elk labelsysteem is een alleskunner

“Bijna geen enkel product heeft hier een aparte lijn. Dat laat de oppervlakte van onze hal niet toe. Elke lijn moet dus meerdere producten aankunnen. Dat vraagt om een flexibel productieproces waarin elk onderdeel meekan. Van de vulinstallatie tot de labeloplossing.”

Labelsysteem flacons

“Zo hebben we bijvoorbeeld een labelsysteem dat niet alleen rondomrond labelt, maar ook één- en tweezijdig. Zonder kwaliteitsverlies. Want alle producten die hier vertrekken, komen uiteindelijk op een winkelschap terecht. Het visuele aspect is belangrijk in onze branche. Als het label scheef zit of oneffen is, verkopen we minder. Zo simpel is het. Als het er niet goed uitziet, straalt dat sowieso af op de inhoud.”

“Voor de klant lijkt een goed aangebracht etiket zo vanzelfsprekend… maar dat is het niet. Ik vind labelen één van de meer complexe thema’s binnen onze productie. Er spelen zoveel factoren mee: de temperatuur, de vorm van de fles, snelheid, het materiaal van het label, de printkwaliteit… Alles moet goed zitten.”

Snelle changeovers

“Flexibiliteit betekent voor mij ook labelsystemen die snelle changeovers aankunnen. Dat is bepalend voor onze output, omzet en service naar onze klanten. We moeten snel kunnen schakelen tussen al die producten. Zowel digitaal als met manuele handelingen. Als onze operator meer dan een uur bezig is om onze labelsystemen om te bouwen, dan hoeft het voor mij niet meer. Ook dat moet snel kunnen gebeuren.”

“Een snelle ombouw hangt natuurlijk samen met gebruiksgemak. Een labelsysteem moet voor mij zo gebruiksvriendelijk zijn, dat iedereen ermee kan werken. Ook een operator zonder uitgebreide technische kennis en voor wie Nederlands de tweede taal is. En zonder dat hij constant moet spieken op de technische fiche.”

Meer kwaliteit, minder botsingen

“Onze laatste samenwerking met Codipack is de Diagraph. Een inkjetprinter die instaat voor het aanbrengen van barcodes op kartonnen dozen. Die inkjet print rechtstreeks op de dozen en werkt in tandem met een etiketteermachine. Aan één van de weinige lijnen die wél constant hetzelfde product draait.”

Labelsysteem dozen

“De meelooparm van de Diagraph garandeert elke keer de juiste printafstand. Want een kartonnen doos is niet vormvast. Door de printkop mee te laten bewegen, blijft de kwaliteit hoog. En dat is belangrijk bij iets zo precies als een barcode. Niet ieder printsysteem kan deze kwaliteit tegen deze snelheid aan. Een ander voordeel is dat het meeloopwiel vermijdt dat de dozen tegen het toestel botsen.”

“We printen nu al een jaar met deze Diagraph. En ik heb er nog geen problemen mee gehad – zelfs geen verstopte nozzle. De lijn heeft nog nooit stilgestaan, ook niet voor onderhoud”, besluit André. “Hij reinigt zichzelf namelijk in een fractie van een seconde. En zelfs als er dan juist een doos passeert, is er geen kwaliteitsverlies.”