Blik bedrukken: waarom graveren met laser veel interessanter is

Welke techniek gebruikt u om datum en lotnummer aan te brengen op de onderkant van uw blikjes? De kans is groot dat u dat met een industriële inkjet doet. Omdat u misschien niet wist dat er met laser een beter alternatief is om blik te bedrukken. Wij zetten de voordelen op een rij.

Een inkjetprinter die datum en lotnummer in een zwarte inkt erop schiet. Dat is hoe de meeste bedrijven vandaag de onderkant van hun blikjes coderen. Ook dat van u?

Sinds kort kan dat ook met fiberlaser. De Macsa Fiberlasers schieten de tekst er niet op, maar graveren de tekst erin: ze branden de informatie in het materiaal. Aan een snelheid van 100.000 blikken per uur. Dat zijn er 27 per seconde.

Blik bedrukken

Daardoor komt er dus geen inkt meer aan te pas en bespaart u de kosten van inkten en solventen. Dat houdt ook een volgend voordeel in: uw operatoren verliezen geen tijd met elke dag de printkop te onderhouden en dienen ook geen cartridges en solventen te vervangen. Een inkjetinstallatie die blikken bedrukt, vraagt dagelijkse opvolging. De toestellen van Macsa presteren tot 100.000 uren zonder dat u er ook maar iets aan hoeft te doen én starten ook altijd probleemloos op.

Daaruit volgt het belangrijkste voordeel: uw lijnen liggen niet meer stil. Met laser beperkt u de downtime van uw codeerlijnen tot het absolute minimum. Ook al omdat een lasersysteem bijna geen onderhoud vraagt.

Blik bedrukken versus graveren: het prijskaartje

Aan die voordelen om blik te bedrukken hangt wel een prijskaartje. De initiële investeringskost ligt hoger: een fiberlaser kost meer dan een klassieke inkjetinstallatie. Maar die investering betaalt zich om al die bovenstaande redenen op een termijn van ongeveer drie jaar meer dan terug.

Op korte termijn geniet u van een veel hogere bedrijfszekerheid. Want hoeveel inkjets heeft u nu per lijn staan om uw blikjes te bedrukken? Wij zien op blikjes bijna standaard de informatie dubbel geprint. Is dat omdat u geen 100% zeker bent van uw huidige codeeroplossing? Als u dat ook meeneemt in de berekening van uw ROI, dan is er maar één duidelijke winnaar.

Meer weten over de toestellen van Macsa? En hoe wij die toestellen vertalen in een totaaloplossing voor uw lijnen? Wij staan voor u klaar met de antwoorden.